reede, 20. september 2013

Millest kirjutatakse pärast valimisi?

Mark Joa

Valimised on üks põnev aeg. Esmalt märkad, kuidas volikokku kandideerijate Facebooki kontodel muutuvad igapäevaselt profiili- ja päisepildid. Sirged naeratused ja emotsionaalsed Nissi valla vaatamisväärsused, kõik läheb muudkui ilusamaks. Ja siis tulevad programmid, uusi mõtteid ja lubadusi täis. Suur osa inimesi arvab end juba eos teadvat, millega see kõik taaskord lõpeb: niipea, kui volikogu toolile maandutakse, saabub kergendav ohe ja nelja-aastane puhkus võib alata. Aga mida teha, et lubadusi ja suuri mõtteid ikka hiljem ka tõsiselt võetaks?


Vana hea ütlemise kohaselt tuleb esiteks volikogusse valida inimesed, kes oskavad ja julgevad ka ellu viia. Aga ma usun, et on ka viise, kuidas volikogu natuke tagant utsitada. Ühest neist kirjutas juba meie valimisnimekirja üks võimekas uus tulija, Ermil Miggur (vt siit: http://bit.ly/1fdv4nB). Täna kirjutan veel teisest. See on ajaleht.


Mul pole veel olnud võimalust sirvida värsket Teatajat, kuid olen üsna veendunud, et võin sealt lugeda peamiselt kuulutusi, teateid ja toimunud vahvaid üritusi, millest on sunnitud kirjutama nende samade ürituste korraldajad. Tegelikult on ju juhtunud palju enam, tublisid inimesi on palju rohkem, aga pilti pääsevad vaid need, kes ise kirjutada oskavad või tahavad. Ja mis veelgi olulisem: tegelikult on ka teemasid, mis meie kogukonda palju suuremal määral mõjutavad.


Siiani tundub, et kõikidele volikokku pürgijatele on tähtis lasteaedade ja koolide käekäik ning suur igatsus rongiliikluse järele Turbas. Väga oluliseks saab järgmise nelja aasta jooksul Turba veevärgi renoveerimise teema ning olgem ausad, ühel päeval peame hakkama rääkima ka haldusreformist. Hiljuti küsis endine vallavanem Raigo Piilberg õigustatud küsimuse: kas uus volikogu koosseis lubab vaadata üle ka valla arengukava ning viia sisse muudatused, mida valimislubadused endaga kaasa toovad? Ning kahtlemata tõstatub peale valimisi ikka ja jälle ka valla üldplaneeringu teema.


Ajalehe ülesanne ei ole olla seinaleht, kus iga soovija lihtsalt enda rinda kummi ajab. Teatajal peab olema toimetus, kes need tähtsad teemad läbi töötab, valdkonna inimestelt ja -juhtidelt kommentaare küsib ning vallaelanikele tervikpildi annab. Otse loomulikult tuleb kiita ka neid, kes teevad.



Olen Teatajat varem toimetanud. Sestap ka tean, et hea ajalehe tegemiseks väikeses vallas ei ole vaja teha suuri kulutusi. On vaja tahet anda panus kogukonna arengusse. Ja sellest meie vallas puudust ei tule.