kolmapäev, 4. september 2013

Haridusega ei mängita
Annely Ajaots

Kui me räägime haridusest, siis tuleb silmas pidada paari olulist asja:
Esiteks, hariduse valdkond on väga keeruline. Otsuste, eriti suurte muudatuste tegemisel ei saa kindlasti lähtuda kõhutundest. Tugineda tuleb uuringutele, riiklikule hariduspoliitikale ning teiste kogemustele. Teiseks, haridusküsimuste keskmes peab alati olema õpilase ja õpetaja heaolu.


Minu jaoks on hariduse valdkond mõistagi hingelähedane. Olen olnud Nissi Põhikooli direktor 1997. aastast ning kuulun ka volikokku juba kaheksandat aastat. Tunnen end isiklikult puudutatuna, kuuldes avaldusi (nagu valimisliit MINU INIMESED esinumbri Kaido Katalsepa oma), mis seavad kahtluse alla minu ja teiste volikokku kuuluvate allasutuste juhtide erapooletuse.


Volikokku kuulumine ei ole mingi privileeg, see on vastutus kogu valla elanikkonna ees. Julgen väita, et allasutuste juhtidel on vahel ümarlaua taga istumine ehk keerulisemgi, kui teistel. Olukorras, kus haridusküsimused on riiklikul tasandil keskseteks teemadeks ning suured muutused ka jätkuvad, tuleb paratamatult tihtipeale tõdeda, et kõike, millest nii Nissi kui ka Turba kooli direktorid unistavad, vald rahaliselt võimaldada ei saa. Viimase nelja aasta jooksulgi oleme pidanud tegema otsuseid, mis tulid raskelt. Samas veendun iga päevaga, et talitasime õigesti.


Uute kehtivate põhikooli ja gümnaasiumi seaduste rahastamismudelite muutused tegid volikogule haridusküsimused väga keerukaks. Suure tõenäosusega pole kirjapandu veel haridusministeeriumi viimane sõna. Kas me tahame sellises olukorras teha emotsionaalselt õigena tunduvaid otsuseid? Valimisliit MINU INIMESED lubab ühendada meie valla lasteaiad ja koolid (lasteaed+kool Turbas ning sama Nissis). Teema ei ole ühelegi haridusest huvitatud inimesele Nissi vallas uus. Aga teha see otsus enne lõplikku selgust riiklikus hariduspoliitikas on meie valimisliidu hinnangul ennatlik.


Muudatusi tuleks otsida sisulistes küsimustes. Käsitlegem teemasid, mis parandavad õppe- ja töökeskkonda meie haridusasutustes. Valimisliit Minu Oma Vald on järgnevaks neljaks aastaks kokku leppinud kolmes kindlas asjas, mis parandavad haridusasutuste olukorda:

- Tagame igale Nissi valla lapsele lasteaiakoha 2014. aasta sügisest
- Uuendame põhikoolide arvutipargid
- Tõstame haridustöötajate palkasid