esmaspäev, 9. september 2013

Kuidas saaksid Sina koduvalda paremaks muuta

Maire Kessel


Kus viga näed laita,
seal tule ja aita
seda viga laita.

Nelja aasta jooksul, mil ma olen kahe vallavolikogu komisjoni, kultuuri- ja spordikomisjoni ning heakorrakomisjoni töödes ja tegemistes osalenud, olen oma meelehärmiks märganud, et üha vähemaks jääb inimesi, kes mäletavad: sel vanasõnal oli algul ainult kaks rida, see kolmas on juba moodsa aja leiutis.

Inimeste peas mõlgub tihti mõtteid, millest omavahel ka räägitakse ja mis seal salata, ka kirutakse, et miks üks või teine asi on vallas tegemata. Näpuga on ju kõige lihtsam näidata, raskem aga ise käed külge lüüa ja ära teha.

On asju, mida iga inimene igapäevaselt teha saab. Alates näiteks sellest, et ise prügi maha ei loobi, kuni selleni, et kellegi teise jäetud prahi üles võtab. Lihtsalt sellepärast, et ilma prahita on pilt ilusam. Või siis võtab kokku oma kodanikujulguse ja kutsub korrale lärmaka või muidu tülika viinanina.

Kui aga on tahtmist kaasa rääkida küsimustes, kus vald tegutseb või tegutsema peaks, siis neid inimesi tahaksin julgustada. Andke endast märku volikogu liikmetele. Volikogu komisjonide (mis erinevates asjades volikogule nõu annavad ja ettepanekuid teevad) esimeestel, kes volikogu koosseisud moodustama peavad, ei ole lihtne leida üles need inimesed, kes komisjonitööst huvitatud on, sellesse oma aega, kirge ja hinge on nõus panustama.

Igasuguse kollektiivi või meeskonna töö tugineb ju ikka ja alati just niisugustel inimestel. Kui aga selliseid inimesi on komisjonis vähemus, siis õigest tööst asja ei saa. Võib koguni juhtuda, et enamuse loidus tapab lõpuks ka vähemuse entusiasmi. Ning komisjoni töö tagajärg on üksnes punane rist seinal.

Kus viga näed laita, 
seal tule ja aita!