reede, 30. august 2013

Koostöö on kõige alus

Ermil Miggur

Ettevõtjad arvavad, et vald peaks arendama ettevõtlust. Vallavalitsus ootab ettevõtjatelt uusi töökohti. Inimesed ootavad uusi töökohti nii vallavalitsuselt kui ettevõtjatelt. Korteriühistud ootavad vallavalitsuselt vastutulelikkust, vallavalitsus ootab korteriühistutelt organiseeritust. MTÜ-d ootavad suuremat tuge, elanikud ootavad enam üritusi ja mänguväljakuid.

Küsimus on selles, kuidas ootamisest tegutsemiseni jõuda. Mina arvan, et võti peitub koostöös. Elame väikeses vallas, kuid ometi on meil palju aktiivseid elanikke: palju erineva haardega ettevõtteid, innukaid MTÜ-sid ja häälekaid korteriühistuid. Need hääled saab minu ja meie valimisliidu hinnangul ühendada!

Esmalt on vaja teavet. Tuleb kaardistada kõik ettevõtted ja MTÜ-d ning nende tegevusalasid ka valla kodulehel propageerida. See on lihtne viis, kuidas üksteisega kiireid kontakte luua ning ühtlasi ka väljaspool valda silma paista. Vald saab abiks olla ka projektide kirjutamisel, eelkõige nõustamise valdkonnas, kuid miks mitte headel aegadel ka õigetele asjadele õlga alla pannes.

Olen mitmete inimestega vesteldes avastanud ka seda, et korteriühistute ja vallavalitsuse tänane suhtlus pole alati kõige tõhusam. Kivi ei saa justkui kummagi kapsaaeda visata, kuna pole selge, kas üks või teine pool on ikka kõvasti püüdnud. Meie valimisliidu järgmise nelja aasta plaanidesse kuulub ka selle valdkonna parendamine. Korteriühistuid tuleb hakata enam otsuste tegemisel kaasama, kuid see eeldab ka ühistute poolset üksmeelt ja initsiatiivi.

Mul on Teile üleskutse. Moodustagem kolm tõsiseltvõetavat partnerit vallavalitsusele: Nissi valla ettevõtjate, MTÜ-de ja korteriühistute ühendused. Need kolm ühendust läbi oma esindusorgani omaksid kindlasti suuremat sõnaõigust kui üksikud häbelikud hääled omaette.

Koostöö näeb ette suhtlemist ja vestluseks on vaja vähemalt kahte osapoolt. Järgmise nelja aasta jooksul näen vaeva selle nimel, et need osapooled regulaarselt ühise laua taga istuksid!